Alustav ettevõtja – millal ja milliste maksudega võiksid ennast kurssi viia?

Kohe alguses ei pruugi sul võibolla olla vajadust maksuteemadega tegeleda aga mis hetkel see kohustus tekkida võib, seda võiksid kindlasti teada. Räägime peamistest maksudest:

Käibemaks

Kuna käibemaksuteema on keeruline ja nüansirohke, toon siikohal välja peamised tingimused.

  • Kui sinu maksustatav käive kalendriaasta algusest ületab 40 000 eurot, on sul kohustus end regsitreerida käibemaksukohuslaseks ja hakata igakuiselt käibemaksudeklaratsioone (KMD) esitama.
  • KMD deklareerimise periood on kalendrikuu ning deklareerimise ja tasumise kohustus tekib kalendrikuule järgneva kuu 20. kuupäevaks.  
  • Koos KMD-ga pead esitama INF lisa, kui väljastatud või saadud arve või arvete kogusumma ilma käibemaksuta on maksustamisperioodil ühe tehingupartneri kohta vähemalt 1000 eurot.
  • Kui soetad kaupu ühendusesiseselt ja nende maksustatav väärtus ületab aasta algusest 10 000 eurot või kui ostad välismaalt elektroonseid või virtuaalseid teenuseid, tuleb sul end registreerida piiratud käibemaksukohustuslaseks.
  • Lisaks pead teadma, et ühendusesisese käibe puhul tuleb esitada VD aruanne ning e-kaubanduse puhul OSS/IOSS deklaratsioon.
Raamatupidamine-maksud
Kui sul tekib kahtlus, et mõni sinu pakutav kaup/teenus võiks tekitada kohustuse registreerimiseks, soovitan sul aegsasti küsida nõu asjatundjatelt.

Sotsiaalmaks, tulumaks, kohustusliku kogumispensionimakse, töötuskindlustusmakse.

Maksukohustus võib tekkida, kui maksad kellelegi tasu (töötasu, juhatuse liikme tasu, vm.) või teed teatud liiki kulutusi (erisoodust., vastuvõtukulud, vm).

Sotsiaalmaksu tuleb ettevõtjal maksta nii makstud tasudelt, kui ka erisoodustustelt (SMS § 2). Sotsiaalmaksu makstakse üldjuhul määraga 33% reaalselt makstud tasult, ent iga töötaja/teenistuja puhul vähemalt riigieelarvega kehtestatud kuumääralt, mis 2023. aastal on 654 eurot. Kui inimene töötab mitme tööandja juures, on sotsiaalmaksu miinimumkohustus tööandjal, kelle juures toimub töötasult maksuvaba tulu arvestamine.

Tulumaks
Üks maksukohustuse täitmise viis on tulumaksu kinnipidamine saaja maksustatavalt tulult. Tulumaksu kinnipidamise määr on 20%. Tulumaksu kinnipidamisel on õigus arvestada jooksvalt üldist maksuvaba tulu. Maksuvaba tulu summa sõltub inimese sissetulekust (2023. aastal on see kuus kuni 654 eurot ja aastas kuni 7848 eurot). Inimene, kes on jõudnud vanaduspensioniikka või jõuab 2023.a. jooksul, on tulumaksuvaba aastas 8448 eurot ehk 704 eurot kuus. Maksuvaba tulu rakendamiseks peab olema väljamakse saaja kirjalik avaldus.

Eestis maksavad äriühingud (ettevõtte) tulumaksu alles kasumi jaotamisel dividendina või muus vormis, erisoodustustelt, kingitustelt, annetustelt, vastuvõtukuludelt, samuti ettevõtlusega mitteseotud kuludelt. Tulumaksu määr on 20/80. Regulaarselt makstavatele dividendidele kohaldub madalam maksumäär 14/86 ning nende väljamaksmisel füüsilisele isikule kuulub täiendavalt kinnipidamisele tulumaks 7%.

Kohstuslik kogumispensionimakse
Kogumispensioni makse on maksustatavatelt tasudelt arvestatav tasu, mis läheb II samba pensioni rahastamiseks. Kogumispensioni makse määr on 2% maksustatavatelt tasudelt. 4%, mida lisatakse töötaja enda maksele tasutava sotsiaalmaksu arvelt, arvutab maksu- ja tolliamet ise ning edastab pensionikeskuse pangakontole. Kohustuslikus kogumispensionis ei osale mitte kõik töötajad, vaid ainult kogumispensioni II samba kohustatud isikud (kes on kohustatud liituma või kes on vabatahtlikult liitunud II sambaga).

Tööandja on kohustatud kontrollima tasu saaja makse kinnipidamise kohustuse algus- või lõppkuupäeva detsembris, aprillis ja augustis. Seda saab teha www.pensionikeskus.ee liitumiskontrolli lehel lihtpäringu kaudu isiku isikukoodi järgi.
Kogumispensionide seaduse §6 kohaselt laieneb kohustusliku kogumispensioni süsteem ainult Eesti residentide, seega mitteresidendi töötasult ei tule kohustusliku kogumispensioni makset kinni pidada.

Töötuskindlustusmakse

Vastavalt Töötuskinldustuse seaduse (TKindlS) §-le 4 on töötuskindlustusmakse (TK) sundkindlustuse makse liik töötuskindlustuse sihtotstarbeliseks rahastamiseks, mida maksavad kindlustatu (antud mõiste hõlmab töötajat, avalikku teenistujat ja töövõtjat) ja tööandja (TKindlS §-le 4 lg2 kohaselt)
2015. aasta 1. jaanuarist kuni 2025. aasta lõpuni on töötaja maksemäär 1,6% ja tööandja maksemäär 0,8%. Töötuskindlustusmakse (1,6%) maksmise kohustus lõpeb vanaduspensionikka jõudmise või ennetähtaegse vanaduspensioni või paindliku vanaduspensioni määramise kuu viimasel kuupäeval. Tööandjad on endiselt kohustatud maksma tööandja töötuskindlustusmakset (0,8% määraga) ka töötava vanaduspensionieas isiku või isiku, kellele on määratud ennetähtaegne vanaduspension, palgalt ning muudelt tasudelt (TKindlS § 42 lg 1 p 2 )

Kõikide eelnevate maksude maksustamisperioodiks on kalendrikuu ning sellele järgneva kuu 10. kuupäevaks tuleb esitada maksudeklaratsioon TSD ning tasuda maksud maksu- ja tolliametile.
Maksud_raamatupidamises

Muud maksud ja määrused.

Olenevalt tegevusalast, võib sul tekkida ka muude maksude tasumise kohustus (nt. raskeveokimaks, maamaks, vm). Lisaks seadustele on veel olemas mitmeid erinevaid määruseid, millega võiksid samuti kursis olla.  Nende kohta saad lähemalt lugeda Maksu ja Tolliameti lehelt www.emta.ee.

Enam kui 20 aastat kogemust ja teadmisi

Tere, olen Sigle, VVRaamatupidamine asutaja ja tegevjuht. 
Minu teekond raamatupidamises sai alguse 1999 aastal ja olen enam kui 20 aasta jooksul teinud raamatupidamist väga erineva valdkonna- ja suurusega ettevõtetele. Alustades mikroettevõtetest ja lõpetades auditeeritavate ettevõtetega. 

Toetudes oma kogemustele, olen kindel, et saan ka Sind Sinu ettevõtte raamatupidamises ja maksuküsimustes aidata. 

Sigle Arulaid | tegevjuht

Broneeri tasuta
30-minutiline konsultatsioon

Võtame Sinuga 24 tunni jooksul ühendust ja leiame Sulle kõige paremini sobiva aja ja konsultatsiooni viisi.